Devi Mandir

Holi Festival 2013

Het Holi Festival is een traditioneel feest dat jaarlijks door heel India gevierd wordt. Vandaag de dag wordt het ook door duizenden mensen over de hele wereld gevierd.

Het is, zonder twijfel, één van de meest leuke, uitbundige vieringen van het leven in India. Dit prachtige festival is vol van vreugde, plezier, muziek, dans, en natuurlijk het speelse gooien en smeren van felle kleuren op elkaar!

In India wordt Holi meestal gedurende twee dagen gevierd. Het festival wordt ook wel “Phagwah” genoemd, omdat het begint op de volle maan dag van de maanmaand van Phalguna of Phalgun Purnima, die meestal valt rond eind februari of begin maart. In 2013 vieren wij Holi op dinsdag 26 maart.

De Betekenis van het Holi Festival

Al zijn er veel gebruiken en tradities die geassocieerd worden met het Holi Festival door heel India, blijft de essentie hetzelfde en kan deze in drie gemeenschappelijke thema’s worden uitgedrukt:

– Hernieuwde aansluiting met de natuur in dankbaarheid voor de bloei van de lente en overvloedige oogsten
– Het vieren van de overwinning van het goede op het kwade
– Het delen van liefde en liefdevolle relaties, en het bevorderen van eenheid onder de mensen.

Het Holi Festival verbindt ons opnieuw met de natuur

Phagwah dient als een herinnering voor ons om ons opnieuw te verbinden met de natuur – in harmonie te leven met onze omgeving – en alles met respect te behandelen. De maand van Phalgun luidt de lente seizoen in, en Phagwah komt op een moment dat bloemen beginnen te bloeien, de natuur haar prachtige kleuren toont, en zaden ontkiemen. Het is een tijd om de geschenken van de natuur met dankbaarheid en respect te gedenken, en te hopen op de gave van vruchtbare oogsten.

Holi Viert de Overwinning van Goed Over Kwaad

Het Holi Festival is een viering van de overwinning van het goede over het kwade. Op de avond van de volle maan in de maand Phalgun, beginnen mensen het feest door het verbranden van hout of het maken van vreugdevuren.Holika Het verbranden van het hout symboliseert het wegbranden van al onze negatieve eigenschappen en staat bekend als “Holika Dahan,” of de verbranding van “Holika.”

Hoewel er tal van legenden in verband met deze oude traditie zijn, is een populaire legende dat vertelt dat Holi uit het Purana’s verhaal van Holika, de zus van de Koning van Demonen Hiranyakashipu, komt.

In dit verhaal wilde de machtige demon koning Hiranyakashipu dat iedereen hem als God aanbad.

Koning Hiranyakahipu was zeer bedroefd toen zijn zoontje, Prahlad, Heer Vishnu begon te aanbidden. Prahlad was een oprechte toegewijde van Heer Vishnu en zijn geest was helemaal verenigd met de Heer terwijl hij voortdurend “Om Namo Narayanaya!” scandeerden.

In een poging om de jongen het zwijgen op te leggen strafte de Koning der Demonen zijn zoon op verschillende manieren, maar het mocht niet baten. Prahlad’s toewijding kon niet worden tegengehouden!

De Koning’s zus, Holika, had een zegen gekregen dat zij niet kon worden verbrand door vuur. Dit wetende, vroeg de demonenkoning aan Holika om Prahlad in haar schoot te nemen en in een laaiend vuur te treden. Holika deed dit, maar door het plegen van deze afschuwelijke daad, was zij het die in de vlammen stierf!

Tot ieders verbazing werd Prahlad niet geschaad door het vuur. In plaats daarvan werd hij volledig beschermd door Heer Vishnu.

Het Holi festival is er om iedereen aan de bescherming door God van toegewijden, die oprecht God liefhebben en in Dharma leven, te herinneren. De brand, die het verbranden van Holika voorstelt, betekent de vernietiging van het kwaad, inclusief onze eigen negatieve tendensen.

Holi Verspreidt Liefde, Eenheid, en Oprechtheid in Relaties

De tweede dag van het Holi festival wordt met grote verwachting en enthousiasme tegemoet gezien. Het is de dag na de Phalgun volle maan en het wordt vaak het “Festival van Kleuren,” genoemd.

Op deze dag speelt iedereen – kinderen, jongeren, mannen, vrouwen, rijk, arm – speels met water en gooit kleurrijke poeder over elkaar! Men kan ook feesten en dansen onder watersprinklers!

Anderen met Holikleuren besprenkelen, laat hen uw liefde toevallen terwijl u zich verbindt tot een relatie van harmonie, eerlijkheid en respect.

Holi brengt uiteindelijk de geest van vreugde en enthousiasme naar buiten die inherent aan ieder van ons is. Dit luchthartige festival geeft relaties een nieuwe start en creëert banden van vriendschap met tegenstanders terwijl wij aan de inherente goddelijkheid in ieder van ons denken.

Holi bevordert eenheid en is een kans om onze verschillen te vergeten. Door iedereen evenveel in gekleurd poeder, genaamd “Gulal” te drenken, lossen alle sociale normen en -structuren op en worden de “vele” individuen “één” zonder verschillen in kaste, geloof, geslacht, status of leeftijd.

Maar, er is een diepere, spirituele betekenis aan alle kleuren en de bijbehorende leuke activiteiten.

De spirituele betekenis wordt in verband gebracht met prachtige legendes over de liefde van Radha en Krishna en het plezier, spelletjes en grappen die Krishna op de Gopi’s (koeherdersmeisjes) uithaalde. Het Festival van Kleuren herinnert ons aan deze diepe, betrokken en onbaatzuchtige liefde.

In een legende genoot Krishna ervan om het gezicht van Radha met kleuren in te smeren om op speelse wijze de zeer blanke huid van Radha meer als Zijn eigen te maken (Krishna was van donkere teint en heet “Shyam”, wat “Donkere” betekent).

Een andere legende vertelt over de ondeugende, drommelse Krishna die zich verheugde in het gooien van gekleurd poeder over de Gopis.

Ten slotte wordt Holi ook in verband gebracht met de Goddelijke Dans bekend als “Raasalila” georganiseerd door Heer Krishna ten behoeve van de Gopis van Vrindavan.

In vele delen van India, vooral op de plaatsen waar Heer Krishna zijn jeugd doorbracht, zoals Mathura, Vrindavan (ook gespeld Brindavan) en Barsana (ook wel gespeld als Varsana), wordt Holi op heel bijzondere wijze gevierd.

De Goden en beelden van Radha en Krishna worden door de straten gevoerd, tijdens het festival en poeder wordt op hun gezichten gesmeerd. In sommige gebieden is het de Holi Festival zo groot dat het tot 16 dagen kan duren!

In Bengalen, waar Shree Maa haar jeugd doorbracht, wordt het Holifeest “Dol Purnima” en “Dol Yatra” (feest van de schommel). Het festival is gewijd aan Sri Krishna en wordt op nobele en respectabele wijze gevierd.

Versierde beelden van Krishna en Radha worden op een schommel geplaatst en door de straten geparadeerd. Bloemen, bladeren, gekleurde kleding en gekleurd poeder worden aan de Goden aangeboden, terwijl zij de participanten met Darshan zegenen.

Tijdens de parade wordt gekleurd water gespoten en gekleurde poeder in de lucht gegooid. Toegewijden schommelen om de beurt Radha en Krishna terwijl zij devotionele liederen zingen en als Gopis in processie dansen.

Het Holi Feest bij de Devi Mandir

In de Devi Mandir zal het Holifeest op dinsdag 26 maart om 6:00 uur met een Puja aan Heer Krishna beginnen. Sluit u bij ons aan in de Puja door het boek van de Vishnu Sahasranama and Satya Narayana Vrat. Deze is ook beschikbaar als een iPad App.

Voor meer informatie over de Satyanarayana Vrat en de Puja, kunt u dit Satya Narayana Vrat artikel raadplegen.

Daarnaast zullen wij de Bhagavad Gita, die ook beschikbaar is als een iPad. Om de unieke interpretatie van Swamiji’s en de lessen van de Bhagavad Gita te leren, kijk dan naar de Bhagavad Gita Video Lessen of luister naar de podcast Bhagavad Gita, Recitatie en het Engels.

Onze Manieren van Verering: Heer Krishna ectie is gevuld met meer informatie over hoe Heer Krishna te aanbidden. U zult er additionele verwante leringen en speciale heilige verhalen vinden..

Wij hopen dat u van Shree Maa’s devotionele zang aan Heer Krishna zult genieten in dit Krishna Bhajan, ter ere van de liefde tussen Radha en Krishna.

Wij verheugen ons op uw deelname op 26 maart in de Devi Mandir of via de live webcam.

Moge de kleuren van Holi licht en liefde voor u en uwe verspreiden!

Jai Maa!

Exit mobile version